Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος – Το «Άβατο»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ,  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΕΝΩΣΗ  - ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ..
«Μαθήματα σε Λυόμενα σημαίνει την πλήρη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού μας έργου.
Με ομόφωνη απόφαση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδος δηλώνει : «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε  «Σχολείο» το στήσιμο αιθουσών – κοντέϊνερς σε ένα χώρο, χωρίς καμία απολύτως υποδομή εκπαιδευτηρίου. Η μόνη, ουσιαστική λύση είναι η κατασκευή από τον Ο.Σ.Κ ενός σύγχρονου Δημόσιου σχολείου»  και προειδοποιεί τις τοπικές αρχές, τους αρμοδίους φορείς και τις αρχές της Εκπαίδευσης ότι αν δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, το σχολείο ουσιαστικά δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.  
ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στην σύσκεψη την οποία οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί συγκάλεσαν στις 17-9-2010 στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου με σκοπό την στράτευση όλων σε κοινούς αγώνες, για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου, παρευρέθηκαν εκτός των γονέων, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων & της Σχολικής Επιτροπής.
Η υποδ/ντρια κυρία Μοσχονησίου απεικονίζοντας τα προβλήματα του σχολείου τόνισε ότι η κατάσταση για τα σχολικό έτος 2010-2011 εξελίσσεται εξαιρετικά δύσκολη καθώς ο αριθμός των μαθητών έχει αυξηθεί και ενώ το σχολείο είναι 12θέσιο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες.
ü      Στο σχολείο φοιτούν 280 και πλέον μαθητές, οι οποίοι δεν αποκλείεται με τις μεταγραφές να γίνουν 300.
ü      Ο επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών, σύμφωνα πάντα με τον νόμο που αναφέρεται σε αίθουσες σχολικών κτιρίων και όχι σε «λυόμενα» είναι 25.   Στο 2ο Γυμνάσιο έχουν ήδη σχηματιστεί τμήματα 24ων και 26 μαθητών ενώ τα ξενόγλωσσα τμήματα που χωρίζονται βάσει του επιπέδου μάθησης, έχουν συμπτυχθεί σε 28άρια. Δεν χωρούν πλέον άλλα θρανία!!!!
ü      Ο ανώτατος όμως αριθμός μαθητών που μπορούν να δεχτούν οι αίθουσες/κοντεϊνερ βάσει του Ο.Σ.Κ,  είναι μόλις 18!!!!! 

ü      Χημείο  και Αίθουσα της Πληροφορικής - Δεν υπάρχουν.
Δεν επιτρέπεται να λειτουργήσουν σε ‘Λυόμενα’ και χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχοι χώροι του 1ου Γυμνασίου.
ü      Το μάθημα της Γυμναστικής.
«Θα ήταν πολυτέλεια να ζητούμε να κάνουμε μάθημα χωρίς να μας ενοχλούν τα παραγγέλματα του μαθήματος της Γυμναστικής. Το μάθημα γίνεται είτε στον μικρό χώρο που βρίσκεται στα αριστερά, μεταξύ της πόρτας Εισόδου και του γραφείου των καθηγητών είτε στον διάδρομο, πίσω από το κυλικείο. Και εμείς μπαίνουμε στην αίθουσα του γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου χωρίζοντας τα Γαλο-Γερμανο-Ιταλικά.  Όταν όμως βρέχει που θα γυμνάζονται τα παιδιά»;
ü      Οι τουαλέτες (τρεις) δεν επαρκούν για τον αριθμό των μαθητών.
ü      Αίθουσες για καλλιτεχνικά και μουσική & πολλαπλών χρήσεων δεν υπάρχουν.
Φέτος θα δανειστούμε :
ü      15 ώρες από το 1ου Γυμνάσιο για την γυμναστική
ü      Ειδικές αίθουσες για ξενόγλωσσα μαθήματα, εργαστήρια και χημείο.
Αλλά και αυτά γίνονται οριακά. Ούτε και οι ίδιοι, στο 1ο Γυμνάσιο δεν χωρούν. Έχουν 16 τμήματα καταργώντας την αίθουσα της τεχνολογίας. Αν του χρόνου αυξηθούν και τα δύο σχολεία κατά ένα τμήμα ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΑΜΕ.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ø      Για την κάλυψη των αναγκών της φετινής χρονιάς οι          εκπαιδευτικοί θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη μίας ακόμη  λυόμενης αίθουσας
Ø      Ένα Σύστημα με τουαλέτες - όχι χημικές.
Ø      Να μπορεί να λειτουργεί το 2ο Γυμνάσιο σε συνεργασία με το 1ο, όπως είναι καταγεγραμμένο στα επίσημα έγγραφα των αρμοδίων αρχών.
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ:
Τεράστιες οι ευθύνες του Προέδρου της Δ.Ε.Π κου Κρόκου και της Δημοτικής Αρχής.
Το καλό σχολείο είναι αυτονόητο και δεν θα έπρεπε να παλεύουμε γι’ αυτό. Το μεγαλύτερο όμως ρόλο παίζει το έμψυχο υλικό, που ξεκινά από τους καθηγητές και φτάνει στα παιδιά και τους γονείς. Και το 2ο Γυμνάσιο πιστεύω ότι έχει το καλύτερο, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, κος Τατάρογλου.
Μετά τις κινητοποιήσεις του Νοεμβρίου του 2009, ο κύριος Τουτσίδης εκ μέρους του Δήμου, μας είχε υποσχεθεί ότι κατά την Διάρκεια των διακοπών θα έφτιαχναν το διπλανό οικόπεδο, θα έβαζαν μπασκέτες, βόλεϋ για να γυμνάζονται τα παιδιά, Έγινε προσπάθεια καθαρισμού του χώρου αλλά ο ιδιοκτήτης δεν επέτρεψε να προχωρήσει το έργο αφού ούτε το πρώτο δικαστήριο, το οποίο θα προσδιορίσει την τιμή απαλλοτρίωσης, δεν έχει ακόμη εκδικαστεί και το ίδιο έχει ορισθεί, αν δεν αναβληθεί, για τον Ιανουάριο του 2011. Μετά από το δικαστήριο αυτό ο Ο.Σ.Κ είναι υποχρεωμένος εντός 2 μηνών να καταθέσει το ποσόν στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων υπέρ του ιδιοκτήτη. Τότε απελευθερώνεται το οικόπεδο.
Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δικαστήρια, το ένα για τον καθορισμό των ιδιοκτητών και το δεύτερο για διαφορά της τιμής.
Οι διαδικασίες, όταν υπάρχει συναίνεση του ιδιοκτήτη,  διαρκούν από 6 μήνες έως 1 χρόνο.  Η συγκεκριμένη διαρκεί 3 χρόνια γιατί ο πρόεδρος της Δ.Ε.Π κύριος Κρόκος & η Δημοτική Αρχή, δηλαδή οι πλέον υπεύθυνοι, δεν άσκησαν πιέσεις για την επίσπευσή τους.
Θα μπορούσαν όμως να προχωρήσουν κατά την διάρκεια των διακοπών :
ü      Στην κατασκευή του στεγάστρου, που δεν έγινε,
ü      Στις τουαλέτες που δεν έχουν έλθει,
ü      Στην μεταφορά μιας λυόμενης αίθουσας από το 7ο Δημοτικό, που επίσης δεν έχει έλθει.
 Στις 5-12-2009 με κινητοποιήσεις, καταθέσαμε Υπόμνημα στο Υπουργείο Παιδείας. Μας υποσχέθηκαν ότι θα μας έστελναν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων. Το υπόμνημα χάθηκε μέσα από το Υπουργείο και το ξαναστείλαμε, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει ακόμα.
«Η Υφυπουργός, κυρία Χριστοφιλοπούλου, όταν ήταν αντιπολίτευση, συνήθιζε να καταγράφει τα προβλήματα των σχολείων του Δήμου μας. Σήμερα όχι  μόνο τα σχολεία του Δήμου ξέχασε αλλά και την Αρτέμιδα. Η νέα αντιπολίτευση δεν έχει βρει τον δρόμο ακόμα».
Σύλλογος και Ένωση Γονέων αποφασίσαμε:
1)      Να μην κλείσουμε το σχολείο.
         i.            Πέρσι, με το «κλείσιμο» τα παιδιά μπήκαν στις τάξεις στις 8/12/09.
       ii.            Το  «κλείσιμο» του σχολείου, αν και όταν γίνει, θα πρέπει να γίνει από τους γονείς και να παραμείνει κλειστό μέχρι να δοθεί λύση. «ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ & ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ» όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Ένωσης. 
2)      Να μείνουμε στις έγγραφες διαμαρτυρίες και πιέσεις προς τους αρμοδίους φορείς, περιμένοντας την νέα διοίκηση, με την αισιοδοξία ότι ίσως αναδειχθούν σοβαρά και υπεύθυνα άτομα να διαχειριστούν τον χώρο της παιδείας, συμπλήρωσε η πρόεδρος του συλλόγου του 2ου Γυμνασίου κυρία Ζαΐρα, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας, μαζί με τους καθηγητές, για του χρόνου τον Σεπτέμβρη.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση βελτιώνοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο που τα παιδιά μας που θα περάσουν και τούτη τη χρονιά. Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, αγωνιστήκαμε, αλλά βρήκαμε παντού «τοίχο», είπε ο κύριος Δονάτος Γκέλιας, Δ/ντής του 4ου Δημοτικού, και εκπρόσωπος της Σχολικής επιτροπής, ο οποίος συνεχάρη τους καθηγητές που όχι μόνον δεν ζήτησαν απόσπαση αλλά υπήρξε περίπτωση καθηγητού που ζήτησε να επιστρέψει στο σχολείο όταν αποσπάσθηκε σε κάποιο άλλο. 
Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Έγινε απολύμανση, θα γίνει συντήρηση των κλιματιστικών και έλεγχος στις τουαλέτες από υδραυλικό.
ü      Σχετικά με τις χημικές τουαλέτες που ο Δήμος θέλει να τοποθετήσει τις θεωρεί κακόγουστο ανέκδοτο.
ü      Η αίθουσα από το 7ο Δημοτικό πρόκειται να έρθει.
ü      Το στέγαστρο δεν έγινε γιατί το κόστος του ανέρχεται στις 35.000 χιλιάδες ευρώ και τα χρήματα του Δήμου είναι δεσμευμένα από την ΕΥΔΑΠ. Ούτε αυτά που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες δεν μπορούμε να πάρουμε, τόνισε.
ü      Θεωρεί απαράδεκτη την ύπαρξη 26 παιδιών στις «λυόμενες αίθουσες».
ü      Προτείνει να αγωνιστούν όλοι μαζί ασκώντας πιέσεις στην σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία παρά την απραξία της θα εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα θέματα της Παιδείας μέχρι τις 31-12-2010.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη μας είναι τα σχολεία. Αν δεν το καταλάβουν, να μείνουν όλοι στα σπίτια τους», είπε εννοώντας την Δημοτική Αρχή.


Το Νέο Σχολείο είναι πρώτα απ’ όλα ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ…ΤΟΙΧΟΥΣ!!!!
Δεν γνωρίζω αν το Υπουργείο Παιδείας όταν μιλούσε για Ανοιχτό Σχολείο, σχολείο χωρίς τοίχους είχε για μπούσουλά του το  2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος ή ο κύριος Κρόκος παρερμήνευσε τον ορισμό του Υπουργείου και δημιούργησε αυτό το «έκτρωμα». 
FAST TRACK” με βάσει το αγγλικό λεξικό, είναι μία ιδιωματική έκφραση που δηλώνει τον ταχύτερο δρόμο για να πετύχει κανείς ένα μεγάλο στόχο. Και ο πρόεδρος της Δ.Ε.Π. κύριος Κρόκος και η Δημοτική Αρχή γνωρίζουν πού καλά την έκφραση αυτή. Έχουν πετύχει το δικό τους στόχο εύκολα, γρήγορα και οικονομικά. Έβαλαν μέσα σ’ ένα οικόπεδο λυόμενες αίθουσες, ένα σύστημα με τουαλέτες (τρεις), θηλαίων-αρρένων, έβαλαν 280 και πλέον μαθητές και «με πρωταγωνιστή τον μαχόμενο εκπαιδευτικό στην τάξη», το ονόμασαν «ΣΧΟΛΕΙΟ». Και προσπαθούν μετά από τέσσερα χρόνια διοίκησης, χωρίς να ερυθριάζουν, να πείσουν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου ότι «είναι η μόνη λύση». Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς του 2ου Γυμνασίου δεν πείθονται. Αναζητούν μορφές αγώνα για να διεκδικήσουν ένα Δημόσιο, Σύγχρονο, Ανθρώπινο σχολείο. Αγώνα, που μεταφέρουν για τον νέο πρόεδρο της Δ.Ε.Π και την νέα Διοίκηση, εκείνους που θα πρέπει «να κόψουν το κεφάλι τους» γιατί οι νυν έκοψαν το κεφάλι της Παιδείας.
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να κάνουμε τμήματα 30άρια και 40άρια. Δεν μπορούμε να ‘κουκουλώνουμε’ τα προβλήματα κάθε χρόνο. Θα πρέπει να ματώσουμε όλοι ν’ αγωνιστούμε για όλα τα παιδιά. Και γι’ αυτά και για εκείνα που θα΄ρθουν». Είναι η κοινή απόφαση Γονέων, Συλλόγου Γονέων, Συλλόγου Εκπαιδευτικών, Ένωσης, Σχολικής Επιτροπής.
Πρέπει επιτέλους να μπορούμε να κοιτάζουμε τα παιδιά μας στα μάτια χωρίς να ντρεπόμαστε που με τις δικές μας επιλογές τα αναγκάζουμε να φοιτούν σ’ αυτό ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ. 




 

1 σχόλιο:

  1. Είναι γνωστός ο διαρκής και αέναος αγώνας σου τόσο στα προβλήματα του Δήμου όσο και ακόμα περισσότερο στον χώρο της παιδείας... Νέοι άνθρωποι "ΝΕΑ ΠΝΟΗ"...είμαι δίπλα σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή