Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«Δεν βαριέσαι, Λούτσα είναι, ποιος ασχολείται;».

Ακούγεται συνέχεια τους τελευταίους μήνες η έκφραση «Τον Δήμο Αρτέμιδος δεν τον θέλει κανείς για συνένωση εν όψει του Καλλικράτη» ή ακόμα χειρότερα «Δεν βαριέσαι, Λούτσα είναι, ποιος ασχολείται;».
Ο τόπος που γεννιέται ο καθένας μας σίγουρα το αγαπά αλλά δεν τον έχει ο ίδιος επιλέξει. Η απόφασή του όμως να μετακομίσει κάποιος σε έναν άλλο τόπο για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του σίγουρα δείχνει την αγάπη του γι’  αυτόν. Στον δικό μας Δήμο σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η πληθυσμιακή ανάπτυξη αγγίζει το 140%. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν μπορούμε να μιλάμε για έναν τόπο που απαξιώνεται από αυτούς που αποφασίζουν να τον κάνουν «πατρίδα» τους. Πριν αναλύσουμε το θέμα με στοιχεία και αριθμούς αξίζει να κάνουμε μια σύντομη γνωριμία με την «άγνωστη» για μερικούς Αρτέμιδα, που τόσο εμείς αγαπάμε!!
Η περιοχή μας κατοικείται από το 2.000 π.Χ., δηλαδή κατά την διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου. Στην περιοχή Αλυκή αποκαλύφθηκε οχυρωμένος πρωτοελλαδικός οικισμός, οι Αραφηνίδες Αλές, ο οποίος αποτελούσε το δεύτερο σε μέγεθος Δήμο των αρχαίων Αραφηνίων. Στην μυθολογία αναφέρεται πως  ο Ορέστης επιστρέφοντας από την Ταυρική χερσόνησο με την Ιφιγένεια και το θαυματουργό ξόανο της Αρτέμιδος, αποβιβάστηκε στις Αραφηνίδες Αλές, και ίδρυσε ναό για την Αρτέμιδα στήνοντας άγαλμα. Στο ναό λατρευόταν η Άρτεμις ως «ταυροπόλος» θεά, ενώ η Ιφιγένεια αποσύρθηκε στο Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα, το οποίο σώζεται έως σήμερα, δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνος.
Στον 19ο αιώνα, και σύμφωνα με την χαρτογραφική αποτύπωση του γερμανού χαρτογράφου Kaupert, η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα ο Δήμος Αρτέμιδος ήταν ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη. Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνα αποτυπώθηκαν ερείπια, πιθανότατα υπολείμματα αρχαίου λιμενίσκου. Αξιοσημείωτη η περιτοίχιση που περιλαμβάνει το σημερινό κέντρο και τμήμα της 6 πολεοδομικής ενότητας με την ένδειξη «Μάνδρα Διάκου». Στον ίδιο χάρτη αποτυπώνονται οι εκτεταμένοι αμμόλοφοι του παραθαλάσσιου μετώπου που καταλαμβάνονται από δασική βλάστηση.
Η περιοχή έως τα τέλη του '70 αποτελεί χωριό ανατολικά των Αθηνών με αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα. Στις δεκαετίες του '80 και '90 καθίσταται δημοφιλής ως παραθαλάσσιος προορισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την οικιστική επέκταση της πρωτεύουσας επιλέγονται εκτάσεις της Λούτσας από μεσοαστούς για την οικοδόμηση εξοχικών. Κατά το τέλος δε της δεκαετίας του ΄90 η περιοχή διαμορφώνει το ιδιαίτερο προφίλ της και πραγματοποιείται απόσχιση από το Δήμο Σπάτων-Λούτσας. Αναγνωρίζεται πλέον ως Δήμος, σύμφωνα με τον παλιό Κανονισμό Δήμων και Κοινοτήτων και αρχίζει να διεκδικεί την ανάπτυξη που της αρμόζει ξεπερνώντας τους 10.000 κατοίκους. Έχει έκταση 49 km2 (περίπου όσο ο Δήμος Πατρών), 480 km οδικό δίκτυο, πάνω από 650 km δίκτυο ύδρευσης, 18 km παραλία, ενώ ο Δήμος διαιρείται σε 14 Πολεοδομικές Ενότητες (13 νέες εντάξεις και το παλιό "Κέντρο"). Στρατηγική είναι και η θέση της αφού βρίσκεται δίπλα από το αεροδρόμιο αλλά και το λιμάνι της Ραφήνας. Η οικιστική ανάπτυξη συνεχίζεται μ' έντονους ρυθμούς, δημιουργώντας όμως προβλήματα, κυρίως γιατί η πόλη δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για την καλύψει τις ανάγκες που απορρέουν από την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού.
Αν κάποιοι λοιπόν πιστεύουν πως ο Δήμος μας αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε συνένωση, θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν πως σήμερα ξεπερνάει τις 40.000 μόνιμους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς μήνες  τις 100.000.

Επίσης πρέπει να έχει πάντα υπ΄ όψιν του ότι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου μας, ο αριθμός των ψηφοφόρων αγγίζει τους 13.000.  Συνεπώς η Άρτεμις γίνεται καθημερινά πόλος έλξης για πολλούς συνανθρώπους μας που αγαπούν την γαλάζια, φωτεινή ομορφιά και την ιδιαιτερότητα που διαθέτει, κάνοντάς την Προάστιο της Αθήνας και όχι Χωριό, όπως θέλουν πολλοί να ονομάζουν!!

Ευτυχές είναι το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν είναι πλέον ένας «γερασμένος» Δήμος, όπως πολλοί πιστεύουν. Το παρακάτω γράφημα αποδεικνύει πως σήμερα οι νέοι είναι αυτοί που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του.




Όλοι εμείς που αγαπήσαμε αυτό τον τόπο και τον κάναμε «πατρίδα» μας, είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή του, δίνοντας σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η συνεχόμενη οικιστική αύξηση των τελευταίων χρόνων στην Παιδεία, στο περιβάλλον, στην Υγεία. Αγνοώντας την δύναμη βαρύτητας που μας βουλιάζει βαθιά μέσα στους αναπαυτικούς καναπέδες των σπιτιών μας και με την συνεργασία όλων, μπορούμε να κάνουμε βιώσιμο και φιλόξενο τον Δήμο μας, εξασφαλίζοντας σε όσους αποφασίζουν να εγκατασταθούν σ’ αυτόν ποιότητα ζωής ίση αλλά και καλύτερη από τον τόπο που μετοίκησαν.

Ο Δήμος μας έχει τα θεμέλια για μια σωστή ανάπτυξη αρκεί αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους μας, πολίτες και Δημοτική Αρχή, έτσι ώστε να μην αφεθεί σε ενέργειες που οπισθοδρομούν την πορεία του. Ανάπτυξη και μέλλον είναι δύο έννοιες συνυφασμένες ας μην διαχωρίζονται λοιπόν στον βωμό των συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου