Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

«ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ»

    Σε όσους έχουν ασθενή μνήμη θυμίζουμε ότι ο μήνας Οκτώβρης του 2009 σημαδεύτηκε από τις κινητοποιήσεις, καταλήψεις και πορείες των μαθητών του Β’ Γυμνασίου Αρτέμιδος που ζητούσαν το αυτονόητο, «ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» βροντοφωνάζοντας: «ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΜΟΡΦΩΣΗ». Στο πλάι τους είχαν τους γονείς και τους καθηγητές τους.  

    Λίγο αργότερα και πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Β’ Γυμνασίου Αρτέμιδος  συγκάλεσε τους γονείς σε Γενική Συνέλευση, με σκοπό την μεθόδευση επίλυσης λειτουργικών θεμάτων τα οποία δυσχέραιναν την εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου. Τα θέματα αυτά δεν αφορούσαν μόνον τις «λυόμενες αίθουσες» αλλά και κάποιες παραλήψεις – καθυστερήσεις, όπως η έγκαιρη παραλαβή των βιβλίων και η επιβάρυνση των παιδιών με εργασίες, όπως η μεταφορά θρανίων.

    Το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε να καταγγείλει στο Υπουργείο Παιδείας και στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον Διευθυντή του σχολείου, κύριο Τσαλκίδη και τον Υποδιευθυντή, κύριο Χριστοφόρου για την καθυστέρηση επίλυσης των λειτουργικών θεμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας επέστρεψε το κείμενο καταγγελίας στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με σκοπό να ερευνηθεί η καταγγελία του Δ.Σ και ορίστηκε αμέσως αρμόδια επιτροπή, ώστε να προβεί σε σχετική έρευνα. Όταν ο Διευθυντής και Υποδιευθυντής του σχολείου ενημερώθηκαν για την εν λόγω καταγγελία- μέχρι τότε δεν γνώριζαν την ύπαρξη του θέματος- αγανακτισμένοι, κάλεσαν τον Σύλλογο διδασκόντων με σκοπό την διευθέτηση του προβλήματος.  
    Στις 11/03/2010 συντάσσουν επιστολή την οποία μοιράζουν στους γονείς και τους καλούν εκτάκτως σε συγκέντρωση την Τετάρτη 17/03/2010, ώστε να συζητηθεί το θέμα παρουσία του Δήμου, του Συλλόγου Γονέων, της Ένωσης Γονέων, του Συλλόγου Διδασκόντων και του εκπροσώπου της Δ.Ε.Π κυρίου Κρόκου, ζητώντας την παραίτηση του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων.
Στην Συγκέντρωση αυτή παρέστη ο Σύλλογος Διδασκόντων, το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Β’ Γυμνασίου, εκπρόσωπος της ΄Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αν. Αττικής, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π κύριος Κρόκος καθώς και γονείς του σχολείου.
Γεγονός το οποίο γεννά πολλά ερωτηματικά είναι η απουσία εκπροσώπου του Δήμου Αρτέμιδος, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Τουτσίδης, τον Οκτώβρη του 2009 (22&23/10) κατά την διάρκεια των μαθητικών καταλήψεων του Β’ Γυμνασίου, είχε υποσχεθεί στο Δεκαπενταμελές ότι η Δημοτική Αρχή θα προχωρούσε στην επίλυση μέρους των κτιριακών προβλημάτων, μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

    Η συνέλευση ξεκίνησε με την ανάγνωση της καταγγελίας από τον Υποδιευθυντή, κύριο Χριστοφόρου και ακολούθησε εισήγηση για το θέμα του Διευθυντή, κυρίου Τσαλκίδη.
Οι γονείς παρακολουθούσαν έκπληκτοι να αποπροσανατολίζονται τα δεδομένα από το στεγαστικό πρόβλημα για το οποίο έχουν γίνει και όλοι αυτοί οι αγώνες σε άλλα.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές αρνούνται την περαιτέρω συνεργασία με το Δ.Σ του Συλλόγου ζητώντας την παραίτησή του, ενώ το Δ.Σ εξακολουθεί να επιμένει στην καταγγελία του.
Με παρέμβασή του ο Δ/ντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου κ.Δονάτος Γκέλιας πρότεινε να «πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές και να προσπαθήσουν μέσω του διαλόγου να επιλύσουν τα θέματα και κυρίως το κτιριακό. Αλλά και ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π, κ. Ν. Κρόκος, ζήτησε συναίνεση και από τις δύο πλευρές σε ένα σοβαρό ζήτημα για το οποίο θα γίνει και εκτενή αναφορά στην ημερίδα που έχει προγραμματίσει με θέμα τα προβλήματα της Παιδείας στον Δήμο μας, την Κυριακή στις 21/03/2010 (η εφημερίδα μας θα αναφερθεί λεπτομερώς για την ημερίδα στο επόμενο φύλλο της).

    Εκείνο όμως που προκαλεί ταυτόχρονα εντύπωση και αγανάκτηση, είναι η ανυπαρξία της Δημοτικής Αρχής σ’ αυτό το θέμα. Είναι αδιανόητο να εκπροσωπείται ο Δήμος στα Σχολεία μας μόνον σ’ Αγιασμούς, εγκαίνια, γιορτές και φιέστες και να δηλώνει «Απών» αποποιούμενος των ευθυνών του σε καίρια προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας. Αξίζει δε να τονίσουμε ότι όταν οι γονείς και ο Σύλλογος απευθύνθηκαν στον Πρόεδρο της Δ.Ε.Π κύριο Κρόκο για την μη επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Σχολείου, εκείνος έθεσε εαυτόν εκτός Δημοτικής Αρχής λέγοντας: «Δεν εκπροσωπώ τον Δήμο…». Η δήλωση όμως αυτή έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του Δημάρχου κυρίου Αλτιπαρμάκη, ο οποίος, ερωτηθείς σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα των Σχολείων του Δήμου, υπέδειξε τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Π κύριο Κρόκο ως τον πλέον αρμόδιο να δώσει απαντήσεις σε θέματα Παιδείας. Συνεπώς ας μην υποτιμούμε την νοημοσύνη των γονιών. Γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιόν απευθύνονται. Απευθύνονται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου, από τον οποίον δεν απαιτούν πλέον μόνο απαντήσεις αλλά λύσεις στα λιμνάζοντα προβλήματα και στις απαράδεκτες συνθήκες φοίτησης των παιδιών τους σε έναν καταυλισμό, που οι υπεύθυνοι για το θέμα αυτό δημιούργησαν και ονόμασαν «Σχολείο» γιατί «ήταν η εύκολη και φτηνή λύση».
-Ποιοι όμως επιτέλους θα αναλάβουν την ευθύνη και θα κοιτάξουν κατάματα τα παιδιά;
-Ποιοι επιτέλους θα αναλάβουν τις ευθύνες τους χωρίς να κρύβονται πίσω από ιδιότητες και γραφειοκρατίες, πλάθοντας σενάρια για να κερδίζουν εντυπώσεις;
-Σε ποιους πρέπει να απευθύνονται οι γονείς για δικαίωση, χωρίς να αντιμετωπίζονται ως υποκινούμενοι;
-Πότε επιτέλους οι διαμαρτυρίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι υπεύθυνοι θα σταματήσουν να γυρίζουν την πλάτη και να ατενίζουν τον ουρανό;

    Για ν’ αγαπήσουν όμως τα παιδιά μας το σχολείο, πρέπει να γίνει κτιριακά ελκυστικό, να χαίρονται να βρίσκονται μέσα του. Να χαίρονται να βλέπουν τον καθηγητή τους και αυτός να «αδειάζει» κάθε μέρα τον εαυτό του, να ζει το μάθημά του. Να καταφέρει να φέρει στο φως ό,τι καλύτερο έχουν μέσα τους, να τους καλλιεργεί τον ανθρωπισμό και την πίστη.

    Οι γονείς καταθέτουν ψυχή και ελπίδες σ` αυτά τα παιδιά, για τα οποία απαιτούν το αυτονόητο. Να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους στην Παιδεία την Μόρφωση, τον Πολιτισμό. Στόχος τους είναι «το κάλλιστο» για τα παιδιά τους και σε κανένα δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να τους κάνει μετριοπαθείς επαίτες αυτών των δικαιωμάτων.


    Είναι λυπηρό και συγχρόνως απαράδεκτο να δημιουργούνται συγκρούσεις και μάλιστα τέτοιου μεγέθους μεταξύ γονέων – εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η κοινή γνώμη από τον ένα και μοναδικό στόχο, την μεταστέγαση του Β΄ Γυμνασίου σε κτίριο που να πληροί τους όρους τις σύγχρονης παιδαγωγικής εκπαίδευσης. Ο τελικός αποδέκτης και θύμα αυτού του αποπροσανατολισμού θα είναι τα ίδια τα παιδιά μας. Γιατί ενώ όλοι διατείνονται ότι εκείνα αποτελούν το «Μέλλον του Τόπου μας», στέγασαν το Μέλλον αυτό σε Παράγκες. Έχτισαν το οικοδόμημα της Παιδείας με υλικά Γ΄ κατηγορίας, έτσι που η ίδια η Παιδεία να θυμίζει το Γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς κτίζεται, μ΄ αποβραδίς γκρεμίζεται» παρασύροντας και τα παιδιά μας στην πτώση της.
Καιρός να δράσουμε έγκαιρα και συντονισμένα, όλοι, γονείς και καθηγητές, για το πραγματικό πρόβλημα της μεταστέγασης του Β’ Γυμνασίου. Να βάλουμε ΤΕΛΟΣ στην ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ, της οποίας οι συνέπειες θα είναι τραγικές για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να βάλουμε ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ πριν τα παιδιά μας που είναι η δύναμη της προόδου, το μέλλον του τόπου μας, γίνουν τα θύματα της πολιτικής αδιαφορίας κάποιων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου