Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΜΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΦΥΠΝΗΣΗΣ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ»


Σκιαγραφώντας τον Καπετάνιο Αντώνη Μωραϊτη
Μια ζωή γεμάτη θάλασσα, αλμύρα, μοναξιά καταμεσής στην ωκεάνια νύχτα, αναμνήσεις γλυκόπικρες, νοσταλγία ατελείωτη για τ' αγαπημένα πρόσωπα...
Αυτά όλα τα δυνατά βιώματα σμίλεψαν το χαρακτήρα του σημερινού ανθρώπου Αντώνη Μωραϊτη, που ξανοίχτηκε από το νησί του, την Τήνο, για άγνωστες, πλατιές θάλασσες. Οι αντιξοότητες, άθληση.  Άθληση που έφτασε ως την καρδιά και τον διαμόρφωσε σ' αυτό που είναι σήμερα.  Ο Ζεστός, ευαίσθητος, πονετικός, λιτός, άριστος οικογενειάρχης μα πάνω απ΄ όλα Άνθρωπος. Ο πλούτος που αποκόμισε μεγάλος. Πλούτος στο νου, στην σκέψη, στο συναίσθημα. Αγκυροβόλησε στον Δήμο μας, την Αρτέμιδα και με την ευαισθησία που τον διακρίνει, μαζί με την “καπετάνισσά” του, Αλεξάνδρα, ασχολήθηκε με τα κοινά. 

Τον συναντήσαμε στην αίθουσα του Συλλόγου “Χορωδία Βραυρωνίας Αρτέμιδος” του οποίου προεδρεύει κάμπτοντας τις αρχικές αντιρρήσεις του για ενδεχόμενη συνέντευξη. “Δεν ενδιαφέρομαι” μας είχε πει “να προβάλλω το έργο το δικό μου και του συλλόγου. Απώτερος σκοπός μας είναι να προσφέρουμε την βοήθειά μας με καθημερινές και συνεχείς πράξεις”. Και αφού διαπίστωσε ότι ο σκοπός της “ΑΠΟΨΗΣ” είναι να ενισχύσει το έργο του Συλλόγου, μας δέχτηκε με πολύ ζεστασιά και μ' ένα πλατύ χαμόγελο.
Στην ερώτησή μας πώς γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου, μας απάντησε κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.
Τον Φεβρουάριο του 2003, επί δημοτικής αρχής του Γ. Κασίμη, μου ανετέθη αρχικά η προεδρία του Α' & Β' ΚΑΠΗ και αργότερα του Β' ΚΑΠΗ, τα οποία χάριν της συνεργασίας σωστών ανθρώπων λειτούργησαν για τον σκοπό τον οποίον είχαν ιδρυθεί, υλοποιώντας ό,τι πραγματικά εννοούν τα αρχικά των λέξεων Κ.Α.Π.Η: “Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων’’ και βγήκαν από τα σύνορα του Δήμου μας.  Κάναμε αδελφοποίηση με το ΚΑΠΗ της Σίνδου (Βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης). Ιδρύσαμε χορωδία και χορευτικό στο Β' ΚΑΠΗ και μετέχοντας σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπάσαμε Χρυσά Μετάλλια. Δημιουργήσαμε τμήματα χειροτεχνίας και διοργανώσαμε εκθέσεις, ποιητικές βραδιές και καθιερώσαμε της μηνιαίες εκδρομές. Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις άλλων Δήμων, αλλά κυρίως μετείχαμε στα προβλήματα του Δήμου μας, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις/εκδηλώσεις για τα Κ.Ε.Λ στο λιμάνι, στηρίζοντας έτσι τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής και παράλληλα τα συμφέροντα του Δήμου. Η συνεργασία μου με τον κ Γ. Παπαλόη, εκπρόσωπο των μελών, υπήρξε άριστη και βοηθούσε πάντα στην άμεση επίλυση των προβλημάτων. Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006, οι άνθρωποι που είχαν δουλέψει με ζήλο και αγάπη για τα ΚΑΠΗ, εκείνοι τους οποίους ένωναν πλέον δεσμοί φιλίας και αγάπης, με πλησίασαν και με παρότρυναν να συνεχίσουμε όλα όσα είχαμε τόσα χρόνια δημιουργήσει. Με την στήριξη πάντα της συζύγου μου Αλεξάνδρας, αλλά και όλων εκείνων που συνέβαλαν στην καλή λειτουργία του ΚΑΠΗ, όπως των: Δ. Υφαντόπουλου (μουσικού), Ν. Αρβανιτίδη, Ιωάννου, Ξυδάκη, Γιάννη και Τασίας Παπαλόη, Νίκου &  Άννας Κολοβού, Χάμσα, Παπαδόπουλου και του ζεύγους Χατζηπαυλή, ιδρύεται τον Νοέμβριο του 2007  ο “Σύλλογος Φίλων Μουσικής & Φιλανθρωπικός” με την επωνυμία “ΧΟΡΩΔΙΑ ΒΡΑΥΡΩΝΙΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ” με σκοπό:

ü        Την ίδρυση Χορωδίας, την ηθική, κοινωνική πολιτιστική, πνευματική προαγωγή των μελών, την τόνωση των συναισθηματικών δεσμών με την βοήθεια της μουσικής.

ü        Την πολιτιστική, μορφωτική ανάπτυξη της Βραυρώνος και γενικώς της Αρτέμιδος  &

ü        Την Φιλανθρωπική δράση και την βοήθεια σ' άτομα με ειδικές ανάγκες και άπορα άτομα.
Σκοποί καθαρά ανθρωπιστικοί.
Ο κος Αθανασόπουλος μας παραχώρησε την αίθουσα που σήμερα στεγάζεται ο σύλλογός μας και η οποία προς τιμής του φέρει το όνομά του και με τις προσφορές όλων όσων προανέφερα και μιας ακόμη μακράς λίστας μελών δημιουργήσαμε τον δικό μας χώρο και αρχίσαμε τις δραστηριότητές μας.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου
Ξεφυλλίζοντας τον φάκελο των εισερχομένων επιστολών, διαβάσαμε τις ευχαριστήριες επιστολές προς το Δ.Σ του Συλλόγου:
ü        Από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για την συμμετοχή της χορωδίας στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του 2007.
ü        Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, για τις μηνιαίες επισκέψεις της χορωδίας στο γηροκομείο Σπάτων.
ü        Από το 3ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδος για την συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις του.
ü        Από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την προσφορά του συλλόγου σε τρόφιμα στο σπίτι του Κορέα.
ü        Από το “Σπίτι του Ήλιου” για την αγορά διαδρόμου για τα παιδιά.
ü        Από το ίδρυμα “Παμμακάριστος” Ν. Μάκρης για την ηθική και υλική προσφορά του Συλλόγου.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σύλλογος επισκέπτεται με την χορωδία του, υπό την Διεύθυνση πάντα του κυρίου Υφαντόπουλου, το “Σπίτι του Ήλιου” μια φορά τον μήνα για να προσφέρει στα παιδιά νότες χαράς, όπως επίσης και το Γηροκομείο Σπάτων. Επίσης αξίζει ν' αναφέρουμε ότι τα παιδιά του ιδρύματος “Παμμακάριστος” Νέας Μάκρης φιλοξενήθηκαν στις 4-12-2009 στην αίθουσα του Συλλόγου, όπου μετά το γεύμα ακολούθησε τραγούδι και χορός πάντα με την συνοδεία της Χορωδίας και στις 22-12-2009 μετείχε με την χορωδία του στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιδρύματος στην Ν. Μάκρη, στην οποία παρευρεθεί και η εφημερίδα μας. Μετά τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια ακολούθησαν τα νησιώτικα και τα λαϊκά. Στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου τα παιδιά, μέσα σε κλίμα χαράς και κεφιού τραγούδησαν και χόρεψαν, αντάλλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος. Τέλος η κα Βάσιου Ζαχαρούλα, ντυμένη Αϊ-Βασίλης, πρόσφερε δώρα στα παιδιά του ιδρύματος.
Την εκδήλωση αυτή ακολούθησε η επίσκεψη στο “Σπίτι του Ήλιου” στις 23/12, στο Γηροκομείο Πειραιώς στις 28/12 και στις 29/12 στο  “Αμαλία Φλέμινγκ”. Και ακολουθεί βεβαίως ένας μεγάλος κατάλογος ιδρυμάτων που πρόκειται να επισκεφτεί ο Σύλλογος  «Χορωδία Βραυρωνίας Αρτέμιδος».

Ο ίδιος μας λέει: «Από τις 23-3-2009 καθιερώσαμε να μαγειρεύουμε και να προσφέρουμε 3-4 φορές την εβδομάδα γεύματα σε άτομα άπορα & άτομα με ειδικές ανάγκες. Μέχρι το τέλος του 2009 ο Σύλλογός μας έχει προσφέρει περίπου 1200 μερίδες και θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να σταθεί ουσιαστικά δίπλα σ' αυτά τα άτομα. Η ετοιμασία των γευμάτων γίνεται από εθελόντριες μέλη του Συλλόγου μας”.

Οι εκδρομές
“Στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων μας” συνεχίζει ο Πρόεδρος κύριος Μωραϊτης, “διοργανώνουμε και εκδρομές εκτός Ελλάδος. Το 2008 πήγαμε στην Βουδαπέστη και Βιέννη. Ήλθαμε σ' επαφή με τους εκεί Έλληνες και κατόπιν αιτήσεως του Δημάρχου κ. Ριζογιάννη του χωριού Μπελογιάννη, συγκεντρώσαμε ελληνικά βιβλία με την βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας καθώς και άλλα Ελληνικά προϊόντα και δώρα για τους Έλληνες κατοίκους του χωριού. Στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του Συλλόγου μας, νιώσαμε μεγάλη συγκίνηση όλοι ακούγοντας παιδιά 10-12 ετών να τραγουδούν Μ. Θεοδωράκη”.

Δεν είμαστε αντιΚΑΠΗ
«Επίσης πρέπει να τονίσω ότι δεν είμαστε αντιΚΑΠΗ. Είμαστε ένας Σύλλογος που λειτουργεί για τους σκοπούς που προανέφερα, και αντιδράσαμε άμεσα και μάλιστα εγγράφως προς την Δημοτική Αρχή για τους δήθεν λόγους της μεταστέγασης του Β' ΚΑΠΗ με την δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς του λέβητα του καλοριφέρ με δική μας υπαιτιότητα. Στην επιστολή μας μάλιστα επισημαίνουμε ότι η υποβάθμιση των προσπαθειών του Συλλόγου μας από τη Δημοτική Αρχή, ούτε την πόλη μας βοηθά αλλά ούτε το Ανθρωπιστικό έργο του συλλόγου. Επιτρέψτε επίσης να συμπληρώσω ότι θα μπορούσε να προσφέρει και ο Δήμος, περικόπτοντας ένα κομμάτι από τα υπέρογκα κονδύλια που διαθέτει για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις προσφέροντας κοινωνικό έργο. Ελπίζω οι Δημοτικοί μας Άρχοντες να καταλάβουν το τεράστιο λάθος τους. 
Όσο αφορά στο σύλλογό μας,  πάντα έχουμε στην σκέψη μας να προσφέρουμε την βοήθειά μας στα αδύναμα άτομα να τους δίνουμε χαρά, ελπίδα, δύναμη και αγάπη για την ζωή.

«Κράτα σταθερή πορεία»
Καπετάν Αντώνη,
Σε μια εποχή που κυριαρχεί η παγκοσμιοποίηση, η αλλοτρίωση της καταναλωτικής κοινωνίας, με ισοπέδωση των αξιών της ζωής, το πλοίο της ανθρωπότητας ταξιδεύει μέσα στην ομίχλη, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς “μπούσουλα” αλλά και χωρίς έρμα, γιατί του έχουν αδειάσει κάθε αξία. Μέσα στην πρόκληση της καταναλωτικής βουλιμίας και απληστίας που κωφεύει στην φτώχεια και στην δυστυχία, που εθελοτυφλεί γυρνώντας την πλάτη στα πεινασμένα και άρρωστα παιδιά, ο ανθρωπισμός είναι τρόπος ζωής. Για την κοινωνία μας δε,  τρόπος αφύπνισης!! Είναι τρόπος ζωής με έναν και μόνο συγκεκριμένο σκοπό να βοηθήσεις το συνάνθρωπο σου. "Ανθρωπιστής" όμως είναι λίγο δύσκολο να γίνει κανείς γιατί θα πρέπει πρώτα να αποβάλλει τα χρόνια συμπτώματα καταναλωτισμού, εγωπάθειας, ναρκισσισμού και γενικότερα συναισθήματα που έχουν προαχθεί κατά πολύ στην σημερινή κοινωνία ως τα πραγματικά ιδανικά. Δυστυχώς, οι ιδεολογίες κάποιων είναι ανίκανες να τους ωθήσουν στο να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους, να τους γνωρίσουν να ακούσουν τα προβλήματα τους, να μην τους δώσουν συμβουλές ως ειδήμονες των πάντων αλλά απλά να σηκώσουν το χέρι, να τους ακουμπήσουν με αγάπη και να τους αγκαλιάσουν, είτε μεταφορικά είτε κυριολεκτικά. Το τι θα χρειαστεί να κάνουν για αυτούς έρχεται από μόνο του. Το στοίχημα του καθενός από μας είναι να μπορέσουμε να αποτινάξουμε από μέσα μας, αυτά που το καθημερινό περιβάλλον έλλειψης "ευαισθησίας" μας έχει εμποτίσει. Στην Δημοτική μας Αρχή μάλλον απουσιάζει αυτού του είδους η «ευαισθησία» και η πολιτική θέληση.
Το δικό σου όμως πλοίο έχει «πατημένες τις μπάλες». Γιατί τα αμπάρια του είναι φορτωμένα με ανθρώπινες αξίες.  Μαζί με το πλήρωμά σου καπετάνιε «Κράτα σταθερή την πορεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου