Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ -ΣΠΑΤΩΝ

ΤΕΛΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ ΜΟΝΟ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ»
 Δημιουργήσαμε και ζούμε σ’ ένα κόσμο που πορεύεται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Σ΄ ένα κόσμο που διανύει μία πολύπλευρη κρίση, ηθική, πολιτική, οικονομική, η οποία χτυπά την πόρτα ακόμα και των βολεμένων. Το  2010 είναι η χρονιά που τράβηξε το «χαλί» κάτω από τα πόδια χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων, παγίδεψε επιχειρήσεις, απογύμνωσε πολιτική και μεθοδολογίες, έμπασε το φόβο για την εύθραυστη ευδαιμονία μας και αφαίρεσε τα πέπλα της αυταπάτης. Μια χρονιά που στο όνομα της «κρίσης» εξαπολύεται καταιγιστική επίθεση μέτρων εις βάρος των όποιων κατακτήσεων.
Δεν είναι μόνον η οικονομική «κρίση» που οδήγησε τους καταστηματάρχες των Δήμων Σπάτων και Αρτέμιδος σε αδιέξοδο και τους ανάγκασε να βάλλουν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους. Μερίδιο ευθύνης φέρουν αφενός μεν η έλλειψη πολιτικής βούλησης και αφετέρου η προσπάθειες εντυπωσιασμού ενόψει των Δημοτικών Εκλογών.
Η εφημερίδα μας βρέθηκε δίπλα στους καταστημ
ατάρχες των νυν Δήμων Αρτέμιδος και Σπάτων, του νέου Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, αφουγκράστηκε τους φόβους τους και άκουσε τα παράπονά τους που υψώνονταν σε αγανάκτηση και οργή.
Δήμος Αρτέμιδος –Λ. Αρτέμιδος-Λ. Βραυρώνος.
Με κοινά αιτήματα και απόψεις οι καταστηματάρχες του Κέντρου Αρτέμιδος στρέφονται στην Διοίκηση του Δήμου και ζητούν την συμπαράστασή του.
ü      Καταγγέλλουν τον «αποκλεισμό»  του Δήμου λόγω των έργων της  Λ. Καραμανλή και όλων εκείνων των οδών που συνδέουν τον Δήμο με τις κεντρικές αρτηρίες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την οδό Αγ. Δημητρίου, η οποία έκλεισε λόγω έναρξης της κατασκευής του νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή Γιαλού στα Σπάτα.
ü      Θεωρούν επιτακτική ανάγκη την δημιουργία χώρων στάθμευσης οχημάτων ώστε να διευκολύνουν το αγοραστικό κοινό στη μεταφορά τους.
ü      Τονίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.
ü      Ζητούν από Δήμο να τοποθετήσει κάδους μικρούς – σταθερούς κατά μήκος των λεωφόρων Αρτέμιδος και Βραυρώνος και στα δύο πεζοδρόμια.
ü      Επισημαίνουν ότι το μοναδικό έργο που έχει γίνει επί της Λ. Αρτέμιδος είναι η πεζοδρόμηση από τον πρώην Δήμαρχο κύριο Γ. Κασίμη
ü      Απαιτούν την πεζοδρόμηση της Λ. Βραυρώνος.
ü      Ζητούν από την Δημοτική Αρχή «να κάνει την πόλη περισσότερο ελκυστική» και δηλώνουν ότι το μοναδικό «πράσινο» είναι η κατασκευή του Δημοτικού Πάρκου επί της Δημαρχίας του κυρίου Γ.Κασίμη, το οποίο όμως έχει παραμεληθεί από την σημερινή Διοίκηση.
Τέλος θεωρούν ότι η συνεχώς επεκτεινόμενη «γκρίζα ζώνη του αεροδρομίου» και η λειτουργία του νέου εμπορικό κέντρο στην περιοχή Γιαλού στα Σπάτα θα τους «ισοπεδώσει» και θα νεκρώσει την αγορά.
Εμπορικό κέντρο Σπάτων – Λ. Βασ. Παύλου
Ένα παλιό λατινικό ρητό λέει: Fiat Justitia et Ruat Caelum,που σημαίνει «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας πέσει ο ουρανός». Επί του παρόντος όμως πέφτουν βροχή τα βέλη των καταστηματαρχών κατά της Δημοτικής Αρχής εξαιτίας της μονοδρόμησης και ανακατασκευής της Λεωφόρου Βασιλέως Παύλου, στο εμπορικό κέντρο του Δήμου.
Η εφημερίδα μας επισκέφτηκε τον Δήμο και περπάτησε την κεντρική Λεωφόρο σε όλο της το μήκος καταγράφοντας τα προβλήματα των καταστηματαρχών. Ο δρόμος που άλλοτε έσφυζε από κίνηση πεζών και οχημάτων έχει πλέον ερημώσει. Ο φακός της μηχανής συναντά σε όλο της το μήκος καταστήματα κλειστά με την ταμπέλα «ενοικιάζεται». Και εκείνα που ακόμα λειτουργούν είναι άδεια από αγοραστικό κοινό.
Θα κάνουμε μια όμορφη πόλη..
«Ο Δήμος μας έχει ξεκινήσει την υλοποίηση μεγάλων έργων που σκοπό έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας και της αισθητικής αναβάθμισης της κεντρικής οδού της πόλης….», ανακοίνωσε η Δημοτική αρχή γνωστοποιώντας εγγράφως στους δημότες την μονοδρόμηση και ανάπλαση - διαπλάτυνση πεζοδρομίων – χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και θιγόμενους καταστηματάρχες, οι οποίοι αμέσως μετά την ανακοίνωση κατέθεσαν δύο αιτήσεις ακρόασης προς τον Δήμαρχο (8249/7-10-09 & 8407/12-10-09), υπογεγραμμένες από είκοσι καταστηματάρχες, οι οποίες όμως παρέμειναν αναπάντητες. Κατόπιν τούτου ακολούθησε παράσταση σε δημοτικό συμβούλιο, όπου η εκπρόσωπός τους κυρία Αγγελή ζήτησε την αναβολή των εργασιών μέχρι τις 31-12-2009  και την τρίμηνη δοκιμαστική μονοδρόμηση αλλά συνάντησε την άρνηση του Δημάρχου. Ακολούθησε συγκέντρωση των καταστηματαρχών στο Δημαρχείο, στις 16-10-09, όπου απεφασίσθη η προσφυγή τους σε ένδικα μέσα (ασφαλιστικά μέτρα). Το Δικαστήριο όμως έκρινε πως ήταν αναρμόδιο να αποφασίσει για τα θέματα αυτά.

«Στην πλατεία Ξενοφώντος υπάρχει ταμπέλα που προτρέπει τους κατοίκους των Σπάτων να ψωνίζουν από τα καταστήματα του Δήμου», μας λέει η κα Αγγελή. «Σε ποια καταστήματα αναφέρονται; Σ’ αυτά που με τις δικές τους ενέργειες έχουν ήδη κλείσει; Ή μήπως σ’ αυτά που βυθίζονται μέρα με τη μέρα αβοήθητα παρασύροντας μαζί τους και εκείνα από τα οποία συντηρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες ;  Ο δήμαρχος μας αποκάλεσε «ξένους»!!!! και μας πρότεινε να μεταφέρουμε την επιχείρησή μας σε άλλη περιοχή».
Καταστηματάρχες και Αντιπολίτευση θεωρούν ότι η μονοδρόμηση και ανάπλαση της Βασιλέως Παύλου αποτελεί έργο δημιουργίας εντυπώσεων για τις Δημοτικές Εκλογές.

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας σχετικά με το πώς βλέπουν την ανέγερση και λειτουργία του πρώτου εκπτωτικού χωριού στην Ελλάδα του ομίλου McArthur Glen, που ήδη έχει υπογράψει συμφωνία με τη Reds του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, και θα έχει συνολική επιφάνεια 25.000 τ.μ.  στεγάζοντας 125 καταστήματα στην περιοχή Γιαλού, απήντησαν ότι θα είναι γι’ αυτούς το «τελικό χτύπημα».


Νέα αρχιτεκτονική πολιτική δυνάμεων
Οι άνθρωποι δεν είναι βουνά αμετακίνητα. Λειαίνονται με το χρόνο, στρογγυλεύουν οι αιχμές τους, αλλάζουν απόψεις, ενταφιάζουν θέσεις. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να δεχτεί κανείς, είναι η ευκολία με την οποία θα φορέσουν οποιοδήποτε ρούχο, θα ενδυθούν καινούργιες αντιλήψεις θα βλέπουν μόνο από την άκρη του ματιού ανασηκώνοντας το φρύδι και θα δικάζουν τους «μικρούς» αυτοί «οι μεγάλοι». Είναι αυτοί που δεν ανησυχούν για τα «παγόβουνα» και τον «Τιτανικό», γιατί οι ίδιοι είναι «επιβάτες πρώτης θέσης». Η  μέθη της πρωτιάς και οι δάφνες της επιτυχίας τους παρέσυραν στο χώρο της σιγουριάς και της αδιαφορίας, κατεβάζοντας τους διακόπτες στους έμφοβους που παρέλυσαν από την πυκνή ομίχλη της κρίσης.
Το εμπόριο έχει γίνει το απαραίτητο εργαλείο της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης. Δεν μπορεί όμως να τα κάνει όλα μόνο του. Ενόψει μάλιστα της συνένωσης των δυο Δήμων, θα πρέπει να οικοδομηθεί μια νέα αρχιτεκτονική πολιτική που θα στηρίζεται στις αρχές της Δημοκρατίας.  Χρειάζονται πολιτικοί με πολιτικές, που θα προσφέρουν κοινωνική προστασία, μόρφωση και καινοτομίες. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές και να δημιουργούν δομές τέτοιες ώστε να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να ενσωματώνουν στις λειτουργίες τους κοινωνικές, ηθικές και οικολογικές απαιτήσεις. Η παρούσα κρίση επιβάλλει αυτό τον κανόνα.
.


.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου