Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ ΜΑΓΔΑΣ ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗ

       Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ κ. Μάγδα Γιαπιτζάκη,  Αναπλ. Μέλος του Νομικού Προσώπου του Βρεφονηπιακού Σταθμού Αρτέμιδος και διευθύντρια της εφημερίδας μας.
       Βρισκόμαστε εδώ για να κάνουμε μαζί μια σκιαγράφηση της προσωπικότητάς της αλλά και να της εκμαιεύσουμε όλα όσα συνθέτουν τις απόψεις της για τον τόπο μας.

-              κ. Γιαπιτζάκη, είστε γνωστή σε όλους για τον δυναμισμό και την κοινωνικότητα που σας διακατέχει. Οι περισσότεροι εδώ στη πόλη μας σας γνωρίζουν με το μικρό σας όνομα, όμως θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την Μάγδα. 

      Κατ’ αρχήν κ. Γλαβά να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να πω πως πάντα αισθανόμουν φοβερά άβολα να μιλώ στο πρώτο πρόσωπο αναφερόμενη στο εαυτό μου.

      Γεννήθηκα στον Αγ. Δημήτριο Αττικής και μεγάλωσα από δύο εκπληκτικούς γονείς, πραγματικούς αγωνιστές της ζωής, που με δίδαξαν ότι οι πραγματικές αξίες δεν αποκτούνται με το «πορτοφόλι». Καλλιεργούνται, με εργαλεία την παιδεία και τις γνώσεις, στην ψυχή και στο μυαλό μας. «Να αγωνίζεσαι παιδί μου, ακόμη και όταν γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να νικήσεις. Και να μην εγκαταλείπεις ποτέ τον αγώνα σου. Αυτό σημαίνει ελπίδα», ήταν η παρακαταθήκη που μου άφησε ο πατέρας μου φεύγοντας από τη ζωή. 
       Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία & Ψυχολογία και  αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου ασχολούμενη επί σειρά ετών με τα προβλήματα της Παιδείας. Διετέλεσα επί έξι έτη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου, διοργανώνοντας ημερίδες παιδείας, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις εντός και εκτός του σχολικού χώρου με τα ίδια τα παιδιά. Υπήρξα Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Γονέων των 22 σχολείων του δήμου και αργότερα μέλος της Δ.Ε.Π (Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας).
 Στο δήμο Αρτέμιδος με έφερναν οι γονείς μου τα καλοκαίρια. Λάτρεψα τούτο τον τόπο και τον έκανα τελικά τόπο κατοικίας μου.

-              Από ότι αντιλαμβάνομαι κ. Μάγδα η υποχώρηση δεν είναι συνυφασμένη με την προσωπικότητά σας και αυτό φαίνεται από τους αγώνες σας στα θέματα της Παιδείας, όπου η ενεργή συμμετοχή σας έχει φέρει πολλές φορές αποτέλεσμα.

      Είναι αλήθεια πως ούτε η φυγή μα ούτε και η παραλυσία είναι μέσα στο DNA μου. Πιστεύω ότι σε μια μάχη δεν βοηθά να στέκεις παραλυμένος από τον φόβο. Διεκδικώντας κτίζεις το μέλλον. Ζούμε όλοι μας σε μία κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική. Μέσα στην απαξίωση θεσμών και αξιών, όπου η ίδια η Δημοκρατία έχει διαβρωθεί και η διάβρωση αυτή μεταφέρεται στους πολιτικούς θεσμούς στην Δικαιοσύνη  και την Παιδεία. Επειδή η Δημοκρατία λοιπόν δεν στηρίζεται στον αριθμό των ψήφων αλλά στην ποιότητα των πολιτών, θα πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία ώστε να φτιάξουμε την μαγιά εκείνων των πολιτών, που θα την εξυγιάνουν και θα την κάνουν καλύτερη. 
      Κύριε Ανδρέα, με τα προβλήματα των σχολείων της Αρτέμιδος και Σπάτων γνωρίστηκα μέσα από την εφημερίδα μας, την «ΑΠΟΨΗ». Βιώσαμε μαζί τα καυτά προβλήματα της παιδείας στην πόλη μας που απορρέουν από την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού και την έλλειψη σχολικής στέγης. Πολλές φορές βρεθήκαμε μαζί στο πλευρό των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών που ύψωναν την φωνή τους διεκδικώντας λύσεις για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών στην μάθηση και την εκπαίδευση. Που ύψωσαν την φωνή τους για Ανθρώπινα, Δημόσια Σχολεία. Στάθηκα δίπλα στον αγώνα τους με την πένα μου. Και θα είμαι πάντα δίπλα τους με την δύναμη που χαρίζει η φύση σ’εμάς τις γυναίκες για να κυοφορούμε και να φέρνουμε στο κόσμο έναν νέο άνθρωπο, αλλά και με την ευαισθησία που μας κάνει «μάνες».

-              Πείτε μας κ. Μάγδα από την εμπειρία σας όλο αυτό τον καιρό που συναναστρέφεστε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τι έχετε εισπράξει;

      Η εφημερίδα, μου έδωσε την αφορμή να περπατήσω τους δρόμους της πόλης μας, να δω τα προβλήματά της, να μιλήσω με τους ανθρώπους της, να ακούσω τα παράπονα και την αγανάκτησή τους. Μπήκα στα ΚΑΠΗ και μίλησα με τους ανθρώπους αυτής της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας, της Τρίτης Ηλικίας.  Το γνωρίζουν αυτό και οι αναγνώστες σας από τα ρεπορτάζ που η ίδια έχω κάνει. Στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας η Πόλη μας βρίσκεται σήμερα στα σπάργανα και χρειάζεται ισχυρή θέληση και μεγάλος αγώνας για να βελτιωθεί.

-              κ. Μάγδα ως γυναίκα και εργαζόμενη μητέρα θα ήθελα να πείτε δύο λόγια στις γυναίκες της πόλης μας που δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και θέλουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

      Δυστυχώς η ανεργία και η φτώχεια είναι γένους θηλυκού.  Με την αύξηση  των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών στα 65 χρόνια, καταργήθηκε η τιμητική διάκριση της 5ετίας, Αυξήθηκαν τα όρια ακόμα και για μητέρες με ανήλικα ή ανάπηρα παιδιά. Σε εξαιρετικά δεινή θέση θα βρεθούν εκείνες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι Γυναίκες επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες χωρίς σύζυγο, μετανάστριες, παλιννοστούσες, μακροχρόνια άνεργες διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

       Αυξάνεται η ανεργία, οι απολύσεις, η εναλλακτική απασχόληση, με μεγάλα διαστήματα ανεργίας και μερικής, ελαστικής απασχόλησης, γιατί λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων που η γυναίκα εξακολουθεί να επωμίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό, προσλαμβάνεται πιο δύσκολα σε θέσεις εργασίας αλλά αναγκάζεται πιο εύκολα να αποδεχτεί περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα για να αντιμετωπίσει και τις ανάγκες της οικογένειας.  Έτσι το 16% των ανέργων είναι γυναίκες καθώς και το 65% των ελαστικά απασχολούμενων.  Η κοινωνική πρόνοια στο δήμο μας, που να μπορούσε να σταθεί αρωγός στις απαιτήσεις των καιρών και όχι να κουκουλώνει τα προβλήματα με πρόχειρες λύσεις, βρίσκεται στα σπάργανα.
Εμείς οι Γυναίκες γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός θρίαμβος είναι να γίνεται κανείς συνεργός στη δημιουργία και όχι μάρτυρας στην παρακμή. Θα είμαι δίπλα τους, στηρίζοντας τις ιδέες τους, τους αγώνες τους, για να  προσπαθήσουμε μαζί να αλλάξουμε και να χτίσουμε ένα καινούργιο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

-              Θεωρείται λοιπόν ότι αυτοί οι λόγοι αποτελούν το βασικότερο κίνητρο για να αγωνιστείτε και να θέσετε την υποψηφιότητά σας στο πλευρό του Γ. Κασίμη και στο συνδυασμό της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ;

       Όλοι γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια  θα είναι κρίσιμα για τον τόπο μας. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούν ορόσημο της ανάδειξης του νέου Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος,  και ενός ανθρώπινου δυναμικού του τόπου που θα συνδιαμορφώσει - με όχημα τον « Καλλικράτη» -την νέα αρχιτεκτονική του.  Βρίσκομαι στο πλευρό του Γ. Κασίμη, ως απλός στρατιώτης, από το 2006 και συνεχίζω αυτή τη φορά πιο δυναμικά, ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του την αγάπη του για τον συμπολίτη, το πάθος του για τον Δήμο, το όραμά του για ένα σύγχρονο, δυναμικό, αποτελεσματικό, ευέλικτο και προπαντός ανθρωποκεντρικό μοντέλο δημόσιας διοίκησης, με στόχο την διαμόρφωση του νέου Δήμου σε σύγχρονη πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο.



-              κ. Μάγδα σας εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας και σας ευχαριστώ τόσο για την άψογη συνεργασία μας στην εφημερίδα,  όσο  και για την προσφορά σας προς στο κοινωνικό σύνολο, τώρα και στο μέλλον.

       Σας ευχαριστώ και εγώ για την φιλοξενία σας άλλα και για την άριστη συνεργασία μας και θέλω πραγματικά από καρδιάς να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι τα προβλήματα μπορεί να είναι πολλά αλλά δεν είναι άλυτα. Ο αγώνας του κάθε ανθρώπου είναι και αυτός που καθορίζει το αποτέλεσμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου