Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η απαίδευτη Παιδεία!!!

«Κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί, φέρνει μαζί του την ελπίδα ότι ο Θεός δεν έχει ακόμα απογοητευτεί από τους ανθρώπους»  Ταγκόρ.
 Όμως εμείς, είμαστε αγχόνης άξιοι γιατί φαίνεται ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το δώρο Του. Συζητάμε πολύ για τα παιδιά μας, αλλά δεν συζητάμε με τα παιδιά μας. Συναντιόμαστε με τα παιδιά μας, αλλά δεν επικοινωνούμε μαζί τους.
Αυτό τον σκοπό είχε η «Συνάντηση με τους Νέους» που διοργάνωσε η εφημερίδα μας στις 05/12/09. Να ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, και να τους ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
Γιατί με τις δικές μας λανθασμένες επιλογές τους αναγκάσαμε να ζούν μέσα στην διαφθορά και τον αθέμιτο πλουτισμό που προκαλούν την αγανάκτησή τους, στην βία, ψυχολογική και σωματική. Με Παιδεία προβληματική και εκπαίδευση ανεπαρκή σε όλα τα επίπεδα. Με κυρίαρχη την ανασφάλεια και το μέλλον δυσοίωνο. Με ανεργία να αποκαρδιώνει και ν’ αχρηστεύει το πολύτιμο δυναμικό τους.  Ο Νεποτισμός παντού, και το Πολιτικό Σύστημα σε πλήρη απαξίωση. Η ευθύνη μας μεγάλη. Γιατί επιτρέψαμε στους «Πρωτομάστορες και τους Μαθητάδες τους» να κάνουν επί 30 ολόκληρα χρόνια «Μάθημα Ανατομίας», σαν αυτόν που δείχνει ο πίνακας του Ρέμπραντ, πάνω στην Παιδεία, που είναι η πρωταρχική γενεσιουργός αιτία πολιτισμού και όχι μόνο,  κάνοντας σχέδια και «αλυσιδωτές μεταρρυθμίσεις». Ο προοδευτισμός τους ήταν και είναι άσυλο της αγραμματοσύνης και θύματά του τα παιδιά μας. Γι΄αυτό δεν στεριώνει το «Γιοφύρι», όσο κι αν θυσιάζονται σαν την γυναίκα του πρωτομάστορα χιλιάδες παιδιά.. 
Με την δική μας ανεκτικότητα η δήθεν Δωρεάν Παιδεία, στην δεκαετία του ’90-2009, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γ.Σ.Ε.Ε, απέδειξε ότι η προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων κόστισε 450 εκατομμύρια Ευρώ. Και μόνο για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου οι γονείς διαθέτουν περίπου 7.200 ευρώ. Από δωρεάν εκπαίδευση στο χρηματιστήριο της μάθησης. Για να μην αναφέρουμε το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία στο έτος 2009 που είναι γύρω στο 3.057% του Α.Ε.Π
Το σχολείο λειτουργεί πάνω στην λογική του «κουτσά – στραβά». Δεν δείχνει στα παιδιά μας κάποια Ιθάκη. Τα αφήνει παγιδευμένα στην χώρα των Λωτοφάγων. Κι εμείς συνειδητοποιούμε το πρόβλημα όταν δούμε τους μαθητές, τα παιδιά μας, να μπλοκάρουν τους δρόμους, όταν το πρόβλημα από «παιδαγωγικό» γίνεται «οδικό».
Όλα αυτά τα παιδιά που ξεχύνονται στους δρόμους και αγωνίζονται για Δωρεάν Παιδεία για όλους, για ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση, είναι παιδιά των δικών μας λαθών και της αξιοθρήνητης αποτυχημένης Παιδείας και του θεσμού του σχολείου, που «αντί να παιδαγωγεί τους νέους τους αλλοτριώνει». Ακόμη και τα παιδιά με τα κρυμμένα πρόσωπα, είναι παιδιά μιας αγωγής, που κρυμμένα είναι τα πρόσωπα και τα γεγονότα που λάμπρυναν και δόξασαν αυτόν τον τόπο.
Ας απευθύνουμε λοιπόν στα παιδιά μας ένα μεγάλο «συγγνώμη» με την ελπίδα ότι θα τύχουμε της κατανόησής τους.

MOTO σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γ.Σ.Ε.Ε, απέδειξε ότι η προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων κόστισε 450 εκατομμύρια Ευρώ. Και μόνο για τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου οι γονείς διαθέτουν περίπου 7.200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου